perjantai 2. kesäkuuta 2017

Ei ollenkaan hullumpi kokemus

#HSLkokeilu

Kevan Maija Sarlomo testasi taittopyörän ja junan yhdistelmää työmatkoillaan Vantaan Kivistöstä Kamppiin parin viikon ajan.

Ensimmäisen kokeiluviikon poljin pelkästään lähimmälle juna-asemalle Kivistöön ja rautatieasemalta suoraan toimistolle. Toisella kokeiluviikolla pidensin poljettua matkaa kodin päässä joko pyöräilemällä Vantaankosken asemalle reilut 6 km tai jäämällä pois junasta Vehkalassa, jolloin matkaa kotiin kertyi noin 5 km.

Maija Sarlomo

Yllätyin siitä, kuinka nopeasti ja vaivattomasti myös nuo pidemmät siirtymiset sujuivat taittopyörällä. Se ei ajomukavuudeltaan tietenkään vastaa normaalia polkupyörää pienten pyöriensä ja korkealla olevan ajotangon vuoksi, mutta käyttötarkoitukseensa nähden ei ollenkaan huono. Mukulakivetyksellä ajoa en kuitenkaan suosittele :) Käytössäni oli 3-vaihteinen pyörä, joka painoi vähän päälle 13 kg. Huvikseen sitä ei kanniskele, mutta en kokenut sitä liian painavaksikaan. Lisää vaihteita olisi hyvä olla, ja varsinkin jälkimmäisellä viikolla ne olisivat olleet tarpeen.

Kuva: Maija Sarlomo

Pari kertaa pyörän lukitusmagneetin osat menivät ”lomittain” jumiin, jolloin taitoksen avaaminen ei onnistunutkaan noin vain ilman pientä ropeltamista ja sormien tahraamista. Muutoin en kokeiluviikon aikana kokenut teknisiä ongelmia, mutta pidemmän päälle olisi mielenkiintoista tietää onko taittopyörissä enemmän huollettavaa kun ns. liikkuvia osiakin ja niiden rasittamista on enemmän.

Kuva: Maija Sarlomo
Jos vertaa autoilua julkisilla liikkumiseen tai ”sekakäyttöön”, niin nopeampaa olisi toki ajella omalla autolla ovelta ovelle säistä välittämättä. Toisaalta taas junassa ehtii surffailla netissä, selata sähköpostit ja kaupan päälle saa virkeän mielen pyörällä taitettavilla matkoilla.

Sen verran pyöräilyinnostus iski, että hankin itselleni uuden hybridipyörän työmatkojakin silmällä pitäen. Pianhan HSL ja VR helpottavat pyöräilyn yhdistämistä lähijunaliikenteessä, kun 19.6. alkaen polkupyörän saa kuljettaa tilan salliessa myös ruuhka-aikoina. Kokemuksen mukaan vaunuissa saattaa olla ruhtinaallisesti tilaa ja toisina vuoroina taas tungos on melkoinen, kellonajasta riippumatta.

Kaikki mukaan kokeilemaan!

Hankkeen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä HSL ja Valpastin Oy.