tiistai 30. toukokuuta 2017

Työmatkat pyörällä ovat mahtavia

#HSLkokeilu

Kevan Elina Rantanen testasi työmatkapyöräilyä kahden viikon ajan matkallaan Pohjois-Helsingistä Kruununhakaan.

Olen ajellut pyörällä töihin pari viikkoa ja joka kerta on ollut hienoa lähteä liikkeelle. Osin siihen on ollut varmasti syynä sää, juuri kokeilujakson aikana hento vihreys on vallannut maiseman, aamuisin linnut livertävät ja sadetta on tullut vain muutama pisara. On ollut hienoa, kun on voinut todistaa kesän tulon pyörän päältä.


Työmatkalla saa nauttia rauhallisista teistä ja vihreistä näkymistä.
Kuva: Elina Rantanen
Ennen pyöräkokeilua tein työmatkat aina bussilla. Kokeilun aikanakin ajoin muutaman kerran työmatkan bussilla ja olihan se tylsää pyöräilyyn verrattuna. Pyöräilyssä on se etu, että matkaan voi lähteä milloin vaan, ei tarvitse seurata aikatauluja, odottelu pysäkillä jää pois, samoin ruuhkassa jumittaminen. Lisäksi pyöräilyn jälkeen töihin tullessa on ollut aina pirteä olo. Ainoa mitä bussimatkoista kaipaan, on kirjojen lukeminen. 


Työpaikka häämöttää lahden takaa. Kuva: Elina Rantanen
Missä suuntamerkit?

Kokeilun aikana on tietysti tullut seurattua myös kanssapyöräilijöitä. Eniten ihmetyttää se, miten vähän pyöräilijät näyttävät suuntamerkkiä. Vain muutaman pyöräilijän olen nähnyt näyttävän, mihin suuntaan hän on menossa.

Aika valppaana saa muutenkin olla: jalankulkijat ja varsinkin lapset poukkoilevat tiellä arvaamattomasti, koirat saattavat yhtäkkiä tulla eteen, kovempaa pyöräilevät suhahtavat läheltä äänettömästi ohi ja autoteitä ylittäessä kaikki autoilijat eivät pysähdy toisen auton viereen.


Kuntoilua vai paikasta toiseen liikkumista?

Ainakin minun reitilläni työmatkapyöräily näyttää olevan suurelle osalle kuntoilumuoto, jossa pyritään mahdollisimman tehokkaaseen suoritukseen. Itsekin olen ollut joka matkan jälkeen hikinen ja suihkussa on ollut pakko käydä. Pyöräily on ollut suhteellisen raskasta, varsinkin ylämäet ovat ottaneet koville. Tästä ei voi syyttää kuin omaa kuntoaan ja Helsingin mäkistä maastoa - turhaan ei Kallio ole saanut nimeään. Liikunta on myös muuttunut kokeilun ajaksi vähän yksipuoliseksi, kun päivittäisen 1,5 tunnin pyöräilyn vuoksi kuntosali ja jumpat ovat jääneet väliin.


Ilokseni huomasin, että työmatkalleni on syksyllä tulossa
uusi Pohjoisbaana Pasilan ja Käpylän välille. Kuva: Elina Rantanen
Itse pitäisin enemmän siitä, että pyöräily olisi kätevää ja mukavaa paikasta toiseen liikkumista, jossa saa samalla sopivasti liikuntaa. Olenkin kokeilujakson aikana käynyt koeajamassa myös paria sähköpyörämallia. Kokeilut ovat olleet mahtavia, ylämäet eivät rasita ja vastatuuli tuntuu myötätuulelta. Sähköpyörällä työmatkat voisi halutessaan tehdä suuremmin hikoilematta työvaatteissa, mutta samalla säilyttäisi pyöräilyn muut edut.

Kokeilujakson jälkeen ostinkin itselleni heti sähköpyörän. Kokeilu muuttuu siis käytännöksi, aion kulkea työmatkat jatkossa pääsääntöisesti pyörällä.


Hankkeen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä HSL ja Valpastin Oy.