tiistai 16. toukokuuta 2017

Työmatkat pyörällä ensimmäistä kertaa 25 vuoteen


#HSLkokeilu
 
Kevan Elina Rantanen testaa työmatkapyöräilyä kahden viikon ajan matkallaan Pohjois-Helsingistä Kruununhakaan.

Olen viimeksi ajanut työmatkaa pyörällä noin 25 vuotta sitten. Pyöräily on muutenkin jäänyt vähiin viime vuosina, sillä käytössäni on ollut vaihteeton pyörä, jolla olen ajellut vain parin kilometrin pyrähdyksiä. Kun työpaikallani Kevassa tuli mahdollisuus saada polkupyörä työmatkoille kokeiluun, innostuin. Millainen olisikaan hyvä nykyaikainen vaihdepyörä? Jaksaisinko tai viitsisinkö ajaa työmatkaa? Nyt olisi hyvä mahdollisuus ottaa tästä selvää ilman että tarvitsee ensin itse ostaa pyörää. Sain käyttööni 7-vaihteisen hybridin kahdeksi viikoksi. Sillä aion taittaa työmatkan, joka on 11 km suuntaansa.

Elina Rantanen ja 7-vaihteinen hybridipyörä.

Mäkiä ja vastatuulta!

Ei voi olla, että Helsingissä on näin paljon mäkiä! Autolla ja bussilla matkustaessa niitä ei huomaakaan ja pyörätiet kulkevat näköjään vaihtelevammassa maastossa muutenkin.
Ensimmäinen matka oli hankala, en ollut ennen ajanut reittiä, joten en osannut ennakoida mäkiä, enkä osannut ottaa vauhtia niitä ennen. Myös sopivan vaihteen valinta tuntui hankalalta. Useammin kuin kerran talutin lopulta pyörän mäkeä ylös. 

Toisella matkalla mäet menivät jo helpommin ja kolmannelle matkalle lähdin luottavaisin mielin, mutta nyt oli vastuksena myös vastatuuli. Miten paljon se voikaan hidastaa menoa… Kunto ei tuntunut riittävän ja muut pyöräilijät viilettivät ohitseni. 

Reppu painaa

Ensimmäisellä matkalla pidin repun selässä. Selkä oli matkan jälkeen hiestä märkänä ja reppu painoi ja teki ajamisesta raskasta. Toisella matkalla laitoin repun taakse tarakalle, matkanteko oli jo huomattavasti mukavampaa, vaikka reppu ottikin vähän kiinni jalkoihin. Jos jatkan pyöräilyä kokeilun jälkeen, ostan kunnon sivulaukut, netissä näytti olevan hienoja sateenkestäviä laukkuja hyvin tarjolla.

Mitkä varusteet, mitkä työvaatteet?

Noviisina vaatevalinnat matkalle ovat hankalia. Onko päällä liikaa vai liian vähän? Aamulla ja iltapäivällä on ihan eri lämpötilat. Pitääkö mukaan ottaa kahdet käsineetkin? Myös työvaatteiden valinta mietityttää, mukana kulkevat vaatteet eivät voi olla kovin rypistyvää materiaalia, kun ne pakkaa reppuun mukaan. Ja onhan kaikki tarvittava varmasti mukana?


Hankkeen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä HSL ja Valpastin Oy.