keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Kynnys julkisten käyttöön madaltui


#HSLkokeilu

Rutinoitunut autoilija Jouko Kapanen Nokiasta kokeili joukkoliikenteen käyttöä työmatkoillaan Helsingin Kuninkaantammesta Espoon Karaporttiin.

Ensimmäinen haaste oli matkareitin valinta, siispä Reittioppaan kautta katsomaan vaihtoehtoja. Näkymä oli tällainen:


Eli 2–3 vaihdolla, ja matka-ajat 49–54 min. Vertailun vuoksi omalla autolla matkaan menee 20–25 min. Etukäteisvalmisteluna tein edellisenä päivänä koosteen näistä kaikista reiteistä, lähinnä vaihtopaikkojen kartat, ja ajattelin sitten vasta aamulla päättää minkä vaihtoehdon valitsen. No, aamulla sitten aikaa meni kaikenlaiseen (koiran ulkoilutus ym.) ja valittavaksi jäi lopulta vain vaihtoehdot 1 ja 2, ja päädyin ykköseen.


Ensimmäisen viikon opit:
1) pysäkille kannattaa mennä ajoissa, bussi voi tulla aiemminkin…
2) on hyvä selvittää etukäteen mitä tehdä jos jokin ’lenkki’ pettää (Plan B, C, …).
3) Jos haluan tasaista kyytiä, niin valitsen junan, vaihtelevampaa on tarjolla esim. 510:llä Lintuvaaran läpi.

Lumiriekaleita leijailee hiljalleen...
Toisella kokeiluviikolla merkittävin uusi kokemus oli reittitaulukon vaihtoehto 2, kolme vaihtoa mutta matka-ajaltaan lyhin eli 49 min. En ollut tarkemmin noita vaihtopaikkojen kellonaikoja katsonut, ennen kuin toisessa vaihdossa (571->321) hyvä että pipon ehdin pysäkillä päähän laittaa, kun seuraava hypyn bussini jo tuli. Aha, kaksi 3 minuutin marginaalilla olevaa vaihtoa, se selittää lyhyimmän matka-ajan.

Aiempien oppien jatkoksi voisi lisätä:
4) parempi suosia reittejä joissa vaihdot isoissa solmuissa (kuten Myyrmäki ja Leppävaara), silloin myös enemmän vaihtoehtoja, jos jokin ei mene ihan suunnitellusti.
5) sääolot kannattaa huomioida reittiä valittaessa, vaikkakin suurimmalla osalla pysäkeistä taitaa päästä sateelta suojaan.

En nyt ihan heti kuitenkaan aio vaihtaa henkilöautosta julkisiin työmatkoilla, mutta kynnys silloin tällöin tapahtuviin reissuihin on varmasti nyt matalampi. Seuraavaksi aion kokeilla polkupyörää, ostin nimittäin viikonloppuna Poliisi-huutokaupasta 7-vaihteisen.


Hankkeen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä HSL ja Valpastin Oy.