keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Projektilainen reissaa maalta kaupunkiin

#Matkakorttikokeilu

LähiTapiolan Jussi Murtomaa kokeili uutta pyörä-juna-bussi komboa työmatkallaan.

Syksyllä 2016 alkanut projekti on liikuttanut minua Lahdesta Espoon Tapiolaan kolme päivää viikossa. Länsimetron oli tarkoitus valmistua ennen projektin alkamista, joten ajattelin että reissaaminen sujuisi kivuttomasti julkisia käyttäen. Kun tieto metron viivästymisestä tuli, ajattelin että olisi liian hankalaa tulla junalla Helsinkiin, kävellä Kamppiin bussille ja sieltä edelleen Tapiolaan. Aloitin kulkemisen autolla, välillä itse ajaen ja välillä kohtalotoverin kyydissä.

Hyvin nopeasti autolla kulkeminen alkoi puuduttamaan ja huomasin olevani työpäivän jälkeisestä ajamisesta todella väsynyt. Päätin kokeilla kulkemista siten, että pyöräilen aamulla Lahdessa kotoani rautatieasemalle, junalla Helsinkiin ja Kampista sitten bussilla Tapiolaan. Yllätyksekseni huomasin, että matkustamiseen käytetty aika ovelta ovelle ei kovin paljoa eronnut autoilusta, aikaa kuluu vain 15-20 minuuttia enemmän. Ja mikä parasta, matka-ajan voi käyttää töihin, lukemiseen, Netflixiin tai ihan vaan torkkumiseen. Huomaan olevani virkeämpi, kun kulkuneuvojen välillä pomppiessa tulee huomaamatta harrastettua liikuntaa ja matka sujuu rattia puristamatta.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenne saattaa ulkopaikkakuntalaisesta vaikuttaa aluksi hieman pelottavalta, mutta nopeasti siihen tottuu. Reittiopas kertoo mikä bussi seuravaksi lähtee haluttuun määränpäähän, mistä se lähtee ja monelta. Kampin Espoon terminaali on tullut hyvin tutuksi ja nyt jo muistaa ulkoa moneltako busseja menee, ja niitähän menee koko ajan. Sama juttu paluumatkan kanssa, ei tarvitse aikatauluja tutkia kun Kamppiin meneviä linjureita tupsahtelee pysäkille jatkuvana jonona. Mobiililipun tai matkakortin kanssa matkustaminen on vaivatonta ja samalla voi keskittyä seuraamaan komeita työmatkamaisemia. Työpaikan lähestyessä jään usein pysäkkiä aikaisemmin pois kyydistä, pieni happihyppely matkustamisen jälkeen herättää mukavasti ennen päivän koitoksia.
Sääliksi käy noita jonossa matkaavia, tuota ei ole ikävä!