maanantai 26. syyskuuta 2016

Piintynyt autoilija tottui uudestaan bussimatkaan


#Matkakorttikokeilu

Talokeskuksen Essi Routasuo kokeili kaksi viikkoa joukkoliikennettä työmatkallaan Helsingissä.

En luulisi olevani piintynyt autoilija, sillä vielä viitisen vuotta sitten kuljin työmatkat enimmäkseen bussilla. Toisaalta siihen tottuu yllättävän nopeasti, että autolla kuljetaan kaikki matkat, ja kun matkakorttinikin jossain vaiheessa hukkui, niin satunnaisista bussimatkoista tuli hankalan tuntuisia - eihän ihmisellä nykyisin koskaan ole käteistä rahaa, joten bussimaksun maksamiseenkin piti varautua erikseen. Aivoihin on iskostunut ajatus, että joukkoliikenteen käyttö on hankalaa ja kurjaa - mielikuva jota monet työkaveritkin omilla mielipiteillään ovat vahvistaneet.Nyt kun olen viikon verran kulkenut työmatkani Viikinmäestä Ruskeasuolle matkakortin turvin joukkoliikennettä käyttäen, on mieleen palautunut, että bussilla liikkumisessa on omat hyvät puolensa. Eipä ole tarvinnut ruuhkia manata, kun porhaltaa jokeribussin kyydissä joukkoliikennekatua pitkin ja vaihdon jälkeen Hämeenlinnanväylällä ohittaa jonot bussikaistaa myöten. Tai aamutilaisuuteen keskustaan kiiruhtaessa voi skipata autopaikan etsimisen ja aamupäivällä toimistolle siirtyessä saa melkein henkilökohtaisen kuljettajan käyttöönsä, kun puolityhjä bussi kiitää pohjoiseen päin.

On niitäkin hetkiä, jolloin muistan, että auto on oikeastaan aika kätevä. Kun bussi menee nenän edestä matkallani pysäkille, vaikka Reittioppaan mukaan piti olla vielä kaksi minuuttia aikaa – niin, ajoissa lähteminen ei ole suuria hyveitäni. Onneksi on vaihtoehtoja, ja juuri tuo tiuhaan kulkeva jokeribussi on osoittautunut aikataulurajoitteiselle oivaksi valinnaksi, vaikka matka pysäkille onkin jonkin verran pitempi. Sillä matkallakin saa kuitenkin haudottua Pokémon-munaa useiden satojen metrien edestä, joten ei se hukkaan mene. (Kysykää lapsiltanne, jos ette ymmärrä.)

Niin kauan kuin bussilla kulkemiseen ei liity aikataulujen perässä juoksemista tai pitkiä odotteluaikoja pysäkillä, se tuntuu ihan toimivalta vaihtoehdolta. Kuluneen viikon ajan ovat säät suosineet, eikä ensi viikollekaan ole toistaiseksi luvassa kovia sateita, joten senkin puolesta homma toimii. Voin hyvin kuvitella, että pidän matkakorttia aktiivisessa käytössä kokeilun jälkeenkin, mutta turvaudun autokyytiin sateisella kelillä.