keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Onko työmatka elämys?

Auton käyttöä työmatkalla perustellaan sen nopeudella: haluamme päästä nopeasti paikasta toiseen. Töihin, kotiin, harrastuksiin, päiväkotiin kauppaan... 

Koska tosiasioiden myöntäminen on viisautta, emme väitäkään, että kävellen, pyörällä tai joukkoliikenteellä välttämättä pääsisi nopeammin. Tosin sekä pyörä ja joukkoliikenne voivat pärjätä nopeuskilpailussakin varsin hyvin, kun huomioidaan koko matkaan kuluva aika. Auton pysäköinnissä voi vierähtää hetki jos toinenkin.

Joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn pitäisi kirittää autoilun rinnalle tai ohi muilla vahvuuksilla. Jos auto on pikatyömatka, niin olisiko joukkoliikenne sitten laatutyömatka, pyöräily elämystyömatka ja kävely meditointityömatka.  Samaan tapaan kuin pikaruuan rinnalle on tullut "slowfood", jossa hitaus onkin vahvuus ei heikkous.

Tiedättekö muuten sen tunteen joukkoliikenteessä, kun ajaa pysäkin ohi, kun ei saa silmiään irti kirjasta? Entä tunteen, kun huomaa töihin kävellessä, että kevät on tullut ja maa tuoksuu? Tai tunteen kun pyöräilee töistä kotiin ja ratkaisu työasiaan putkahtaa mieleen sitä miettimättä. Jos ette, niin suosittelemme kokeilemaan.

Alla viisaan liikkumisen kokeilijoiden kokemuksia työmatkoiltaan.

"Junassa törmää ystäviin." SOK:n kokeilija Johanna Mäki


"Pyöräilessä mieli lepää" - Hanna Hannula, SOK:n kokeilija
"Yksi joukkoliikenteen hyvä puoli on mahdollisuus lukemiseen. Kukaan ei keskeytä eikä ole pelkoa kirjan päälle nukahtamisesta." Elina Lähteenmäki, SOK:n kokeilija
"Luonto ehkä kauneimmillaan ja sää suosii." - Liisa Suurla, Finlaysonin kokeilija 
Hankkeen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä HSL ja Valpastin Oy