tiistai 24. toukokuuta 2016

Ensimmäiset viisaan liikkumisen kokeilijat liikenteessä

Viisaan liikkumisen kokeiluhankkeessa päästiin nyt kokeiluvaiheeseen. Olemme haastaneet SOK:n ja Finlaysonin työntekijöitä uudenlaiseen työmatkaan. Nykyisin työmatkansa pääosin autolla liikkuvat kokeilevat, pyörisikö arki, jos työmatka kulkisi joukkoliikenteellä, pyöräillen tai joukkoliikennettä ja pyöräilyä yhdistäen.

Viisaan liikkumisen kokeilijoita Ässäkeskuksen ala-aulassa.

Kokeilussa ei ole siis mikään uusi asia: taittopyöriä on ollut tiettävästi ainakin 70-luvulta lähtien, ehkä pidempäänkin ja joukkoliikenteen historia ulottuu yli sadan vuoden päähän. Teemme vuosittain noin 500 työmatkaa, joten työmatka on rutiinien, tottumusten ja ehkä ennakkoluulojenkin kenttä. Viisaan liikkumisen kokeiluissa on tarkoitus puntaroida noita tottumuksia: voisiko työmatkan tehdä toisin?

Kokeiluaika on noin kaksi viikkoa ja kokeilijat ovat luvanneet raportoida kokemuksistaan.

Tiina ja ekat polkaisut taittopyörällä. 

SOK:n Tiina Savolainen kertoo kasvaneensa pikkukaupungissa ja sitä myötä tottuneensa autoiluun 18-vuotiaasta lähtien. Nyt omat lapset näyttävät esimerkkiä joukkoliikenteen käytössä ja Tiina kertoo pohtineensa, oppisiko sitä uusia juttuja "näin vanhana". Tiina tulee Vallilaan Puistolasta, joten testattavaksi tulee ainakin junan ja taittopyöräilyn yhdistelmä.  

Nita ja Liisa hymyilevinä kohti uutta työmatkaa. 

Finlaysonin Nita Wallin (kuvassa vas.)  kokeilee myös taittopyörän ja joukkoliikenteen ja yhdistelmää. Nita tekee asiakastyötä ja hän pohtikin, miten taittopyöräily ja asiakastapaamiset sopivat yhteen. Työkaveri Liisa Suurla testaa kokeilujakson ajan töihin pyöräilemistä. Liisalla on valmiiksi pyörä ja työmatkakin on mukavan pituinen: Liisa kertoi halunneensa hankkeesta tavan saada itseään niskasta kiinni ja kumota kaikki työmatkapyöräilyn tekosyyt! 

Toivotamme kokeilijoille onnea uuteen työmatkaan. 

Seuraa hankettamme #HSLkokeilu. 

Hankkeen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä HSL ja Valpastin Oy.